Biografie

Eric Corton (1969) is een artistieke duizendpoot. Zijn carrière begon op de Toneelschool in Maastricht. Na een aantal jaren als acteur te hebben gewerkt kwam hij terecht bij radiozender 3FM en ontpopte hij zich tot een veelgevraagd radio- en tv-presentator. Naast acteren en presenteren schrijft hij boeken, columns, houdt hij lezingen, maakt hij muziek én zet hij zich in als ambassadeur voor het Rode Kruis.
Verder is hij een groot wielerfan. In zijn vrije tijd zit hij regelmatig op de fiets óf kijkt hij naar fietsen op de Belg, want zegt ie “als er maar drie mensen langs de kant staan, er staat ergens een pilon en er rijdt iemand op een motor rond, is het koers en zendt Sporza het uit”.

Acteur

Eric begon zijn toneelopleiding aan de Toneelschool Maastricht die hij na drie jaar verliet om te beginnen als acteur bij het jongerentheatergezelschap MUZtheater. Daarna speelde hij veel toneelrollen o.a. in Mussen en Zwanen (van Haye van der Heyden), Marat/De Sade bij Het Zuidelijk Toneel, Borak Valt bij de PaardenKathedraal en drie seizoenen bij cabaretgroep Purper. Hij had een grote rol in VPRO jeugdserie Taart en speelde drie seizoenen de rol van John, de vriend van Carmen, in de alom geprezen misdaadserie Penoza.
Vanaf januari 2018 speelt Eric de solovoorstelling ‘MA’, naar het gelijknamige boek van Hugo Borst. Meer informatie en de speellijst vind je op de hier of op de website van de producent Solo Stories.

Foto: Dinand van der Wal

Presentator

Eric presenteert al veertien jaar (muziek) programma’s bij o.a. BNN/VARA, NTR en de VPRO, zowel op de radio (3FM, Radio 2 en Radio 1) als op televisie. Hij was van 2001 tot 2015 iedere zaterdag te horen met That’s Live (BNN). Hij presenteert jaarlijks de live tv-uitzendingen van Pinkpop en Lowlands en was  presentator van De Nieuws BV (BNN/VARA) en Met het Ook op Morgen (NOS) op NPO Radio 1. Op televisie presenteerde hij de afgelopen jaren o.a. De Avond van de Filmmuziek (BNNVARA), Elvis Leeft Live (NTR), Nacht van de Popmuziek (NTR) en voor de NOS doet hij jaarlijks verslag van de 4 mei-uitzending van Theater Na De Dam.

Host / dagvoorzitter

Eric heeft ruime ervaring als host/presentator van concerten en evenementen. Hij is sinds enkele jaren betrokken bij verschillende projecten van het Noord Nederlands Orkest. Ook Het Concertgebouw schakelt hem regelmatig in om concerten bij hen te hosten.
Hij is eveneens beschikbaar als presentator van (bedrijfs) evenementen en als dagvoorzitter op congressen en bijeenkomsten.
Voor aanvragen kun je contact opnemen met Merijn de Haas via merijn@ericcorton.nl of 06-14433090.

Foto: Bianca Sistermans
Eric-Corton-Muzikant
Foto: Grotografie

Muzikant

Eric speelde en zong in diverse bands, waaronder het Eric Corton Trio en Tacker. Nu speelt en zingt hij alleen nog bij gelegenheid, zoals onlangs tijdens A Tribute to The Rolling Stones met het Noord Nederlands Orkest.
In 2011 ontving hij de Pop Media Prijs. De jury betitelde hem als een “Muzikant, dj, programmamaker, tv-presentator en boven alles een voorvechter van alternatieve muziek – ook muziek die je op een zender als 3FM niet vaak hoort” en roemde hem om zijn “sterke betrokkenheid met muzikanten, die zich hoor- en zichtbaar bij hem op hun gemak voelen” en zijn “brede smaak, en zijn grote hart voor bands van Nederlandse bodem”.

Schrijver

Naar aanleiding van zijn reizen als ambassadeur van het Rode Kruis schreef Eric het boek Wilde Wereld, een bundel persoonlijke verhalen. In dit debuut neemt hij de lezer mee naar de vaak rauwe werkelijkheid van Afrika. In zijn tweede boek, Auto-biografie, doet hij zijn passie voor auto’s uit de doeken.
Eric schrijft ook columns in diverse magazines en wordt regelmatig gevraagd om lezingen te houden.

Willem Arondéuslezing
In 2016 is hij gevraagd door de Provincie Noord-Holland om de Willem Arondéuslezing te houden. De Willem Arondéuslezing is ingesteld om de maatschappelijke betekenis van en de herinnering aan de Noord-Hollandse verzetsstrijder en kunstenaar Willem Arondéus (1894-1943) levend te houden.
Klik hier voor de lezing in woord en beeld.

Vrijheidscollege
Ook gaf hij, in aanloop naar Bevrijdingsdag 2017, door het hele land Vrijheidscolleges. Zijn Vrijheidscollege is hier terug te lezen en ook te bekijken via deze link. Meer informatie over de Vrijheidscolleges is te vinden op www.vrijheidscolleges.nl .

Willem Arondéuslezing
Foto: Ben Houdijk

Ambassadeur

Eric is een bevlogen ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis.
Voor 3FM maakte hij 11 jaar diverse reportages in verre landen voor onder meer Serious Request, de jaarlijkse inzamelactie van het radiostation die aandacht vraagt voor een ‘stille ramp’. In maart 2016 ontving hij van het Rode Kruis het Kruis van Verdienste. Hij kreeg de erepenning, de hoogste onderscheiding van het Nederlandse Rode Kruis, vanwege zijn jarenlange inzet voor de hulporganisatie.

www.rodekruis.nl